Окото не се насища с гледане, и ухото се не напълня със слушане

Потребителски аватар
Yoan
Мнения: 47
Регистриран: вт мар 12, 2019 2:21 pm

Окото не се насища с гледане, и ухото се не напълня със слушане

Мнение от Yoan » чет юли 04, 2019 5:00 pm

Еклесиаст написа:Окото не се насища с гледане, и ухото се не напълня със слушане.
Човешкото естество е такова, че наистина няма граници, никога не е доволно или наситено. Самият свят в който живеем, за съжаление, поради греха функционира така. По природа човек никога не мисли "достатъчно, толкова ми стига". И тези дни си разсъждавах, как всъщност този пасаж се отнася за всичко в този живот, не само за очевидното.

От една страна, е повече от ясно, че тук говори за алчността. На човек парите, славата, имането и пр. никога не му стигат. Но от друга страна, пасажа говори за толкова повече... Когато човек яде вкусна храна, стига ли му? Не, защото утре пак е гладен и иска отново да се наслади на вкуса, или дори да опита нещо по-вкусно. Ако види нещо красиво, било предмет, животно или човек, казва ли си "стига ми"? Или утре отново би погледнал в същата посока, търсейки същата тази красота, а и в крайна сметка, нещо още повече? Хубава музика. Удобни дрехи. Взаимоотношения с други хора. Обич. Респект. И всичко останало което човек в един или друг момент желае.

Какво ще рече това? Че ако човек не търси Бога и не се научи на смирение и на това, да разчита на Господаря, ще прекара живота си ненаситен. Защото само когато се изпълниш със Святия Дух можеш реално да се наситиш -- духовно. Всичко друго на този свят е невъзможно, поради греха. Освен това, плътта винаги иска само да си угажда, а никога нищо добро и полезно.

Etien
Мнения: 108
Регистриран: нед мар 10, 2019 5:19 pm
Контакти:

Re: Окото не се насища с гледане, и ухото се не напълня със слушане

Мнение от Etien » съб юли 06, 2019 9:24 am

Блажени гладните и жадните за правдата, защото те ще наситят.
Правото да имаш твое мнение
не отменя правото аз да имам мое мнение.

Отговори