Защо цъквите нямат респект към преводът на Писанията?

Потребителски аватар
Yoan
Мнения: 47
Регистриран: вт мар 12, 2019 2:21 pm

Защо цъквите нямат респект към преводът на Писанията?

Мнение от Yoan » пон авг 05, 2019 1:01 pm

Едно от нещата които най-много ме учудват, е защо при положение, че всички имаме достъп до оригиналът на Новия Завет, че има толкова хора, които прекарват години наред изучавайки старогръцки, и че има достатъчно ресурси, за да се разбира този език (речници, граматики, и т.н.), защо тогава при превода на НЗ всеки си прави каквото си иска и вместо да се съобразява със смисъла на написаното, се съобразява с традициите на неговата деноминация?

Тези традиции често съвпадат между различни организации, например че Исус е Христос вместо Помазания, но често и отиват в съвсем конкретни посоки (йеховисти, католици, и пр.) И нека да не забравяме, че всяка посока, която не е посоката на Исус е погрешна! Ако Бог е написал дадено нещо в неговото Слово, то е правилно и не подлежи на интерпратация! Колкото и някой да твърди, че така били казали "апостолите" или "отците" или когото и да било. Всяко нещо, което не е буквално записано в Библията е потенциална заблуда за Божия народ!

Та защо се случва това? Защо всички са се наговорили да не превеждат Библията със цяло сърце и душа? Отговорът е едновременно много прост и много сложен, но в основата си е: Християните нагаждат Словото на Бога по свой вкус. Някои го правят пасивно, участвайки в цялата схема чрез дарения и просто присъствие по църквите, други го правят съвсем активно и съзнателно, за да може предишната група хора да не избяга.

Истината е, че човешката природа е егоистична ине обича нито да страда, нито да се грижи за някой друг (с малък брой изключения, като семейство, но може да се спори, че и това е донякъде егоистично). А Исус ни учи точно на това. Остави всичко, дори собствения си живот, ела и ме следвай и живей за другите вместо за себе си. Страдай за мен и за ближния. И повечето хора не са готови на това, не са готови да поверят всичко на Господаря. Но също така не са и атеисти, не са безбожни. Те вярват, че Исус е Божият Син и искат да се спасят.

И там идва проблемът. Някой някога през историята си е дал сметка, че вярата би била много по-популярна, ако е просто религия, която не изисква много от хората. Идвай на църква, дай малко пари и Бог ще те благослови. И е бил прав. Хората страшно много харесват този тип християнство, защото е лесно, и дори и да ти се налага да даваш десятък (ако "твоята цъкрва" го изисква), то това пак е много по-малко от стоте процента, който Исус би искал от теб, ако го последваш от все сърце. Точно така. Исус не иска 10%, той иска 100% от тебе! Той иска всичко и дава всичко! Както на Израелтяните им било позволено да се развеждат, заради тяхното коравосърдечие (и знаем, че закона е сянка на Исус), така им било заръчано да дават 10% от придобитото, защото с малки изключения (Самуил, Давид, Илия и т.н., хора изпълнени с Духа), те не са били способни да дадат повече.

Следователно, драги братя и сестри, трябва покаяние. Ако искаме Бог да бъде реално с нас както е бил с хората по времето на книгата "Делата на Пратениците", ще трябва покаяние. А какво е покаяние? Ето тук имам кратко видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=56XrR2GWMac

Etien
Мнения: 108
Регистриран: нед мар 10, 2019 5:19 pm
Контакти:

Re: Защо цъквите нямат респект към преводът на Писанията?

Мнение от Etien » чет окт 17, 2019 1:23 am

Йоан, това, което казваш е напълно така, без съмнение. Цялото това поколение от деведесетте години и до сега е поколение, което предпочита църковните служби, вместо да служи на Бога. И както поколението по времето на нашия Господар, така и тези днес предпочитат бунта, вместо истината. Някои от тях съзнателно, други по-скоро "интуитивно" разбират, че ако в техните преводи се поправят църковностите, то и извиненията драматично ще намалеят. Изглежда че както и поколението на Мойсей оставило костите си в пясъците на пустинята поради своето непокорство, така и това поколение предпочита "лука и чесъна около котлите с месото", отколкото да страда за Помазаника. Вероятно Бог ще чака хора, които ще го последват с цялото си сърце, а тези ще се се черкуват и няма да искат да разбират нищо повече от сладникави проповеди и оглупяли проповедници по амвоните.
Правото да имаш твое мнение
не отменя правото аз да имам мое мнение.

Отговори