Какво е слово от Бога?

Eli
Site Admin
Мнения: 54
Регистриран: чет мар 07, 2019 6:35 pm

Какво е слово от Бога?

Мнение от Eli » съб мар 23, 2019 1:17 pm

Изображение

В Стария Завет Библията говори така: "и дойде слово от Господаря към...":
След тези събития беше слово от Господаря към Аврам във видение (нощем), и казваше: "Не бой се, Авраме; аз съм твой щит; твоята награда (ще бъде) твърде голяма." Аврам каза: "Владико Господарю, какво ще ми дадеш? Аз оставам бездетен; разпоредник в дома ми е Елиезер от Дамаск."
И пак каза Аврам: "Ето, ти ми не даде потомство, и на, мой наследник ще бъде домочадецът ми {Роб, роден в дома на господаря.}*.
И беше слово Господне към него, и му казваше: "Той няма да ти бъде наследник; но оня, който произлезе от твоите чресла, той ще ти бъде наследник." Па го изведе навън и (му) каза: "Погледни към небето и изброй звездите, ако можеш да ги изброиш." И му каза: "Толкова ще бъдат твоите потомци." Аврам повярва на Господаря, и това му се вмени за оправдание. Битие 15
И изброи ги Мойсей според словото от Господаря, както му беше заповядано. Числа 3
Но в същата нощ беше слово от Господаря към Натана: "Иди, кажи на моя слуга Давид: "Така говори Господарят: ти ще ми съградиш дом, за да живея в него, когато аз не съм живял в дом, откакто изведох синовете Израилеви от Египет, и доднес, но преминавах в шатра и в скиния?..."Така говори Господарят през вековете. Божиите хора чуват и си говорят с Бога. Получават наставления за своя живот, но за обща духовна полза. Бог обещава неща на Авраам, който е бил приятел не Бога - говори за неговото дете, дава му обещания, но те са наследство за всички нас. Неговите решения се отразяват пряко на цялото човечество. Пророците получават заповеди да говорят всичко, което им се даде, да увещават Божият народ да се върне при своя Бог, който са оставили.Техните решения да се покорят на Бога повлияват съдбата на цели народи - държави и градове пълни с хора. Винаги е за обща духовна полза, за спасението на мнозина. Ако някой чуе от Бога, но не слуша и не се покорява, той твори зло на целия божии народ практически, дори и да не го вижда.

Стани, иди в големия град Ниневия и викай против него; защото нечестието му възлезе пред мене.

И ще тръгнат много народи и ще кажат: "Елате, и да възлезем на планината на Господаря и в дома на Бога Яковов, - и той ще ни научи на своите пътища, и ще ходим по пътеките му; защото от Сион ще излезе закон, и слово от Господаря - от Йерусалим.

Това се изпълнява в Исус. Той е словото, което идва.

И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата му, слава като на Единороден от Бащата.
За него, всички пророци свидетелствуват, че всеки, който вярва в него, ще получи прошка на греховете чрез неговото име. Докато Камък още говореше тия думи, Святия Дух слезе върху всички, които слушаха словото.

Когато чуеш словото и го приемеш, се изпълваш с Духа. Той започва да те учи на всичко - какво и как да правиш, живеейки словото, което вече е познато - Исус е оставил пример за подражание. Бог потвърждава истината и дава благодатта си на всеки, който пази неговото слово. Всичко обаче има смисъл само за обща полза. Няма грам егоизъм в това, което Бог дава. Така работи Бог, тогава работят и дарбите на Духа.
Прочее, братя мои, за това, що е истинно, що е честно, що е справедливо, що е чисто, що е любезно, що е достославно, за това, що е добродетел, що е похвала, - за него мислете. Което научихте, приехте, чухте и видяхте в мене, това вършете, - и Бог на мира ще бъде с вас.


И казваше им: "На вас е дадено да узнаете тайните на царството Божие, а на ония, външните, всичко бива в притчи; за да гледат с очи, и да не видят; за да слушат с уши, и да не разбират; понеже те се боят, да не би някога да се обърнат, и да им се простят греховете. И им казва: нима не разбирате тая притча? Как тогава ще разберете всички притчи?"
Сеячът сее словото.И сега, Господарю, погледни на техните заплахи и дай на Твоите слуги с пълно дръзновение да говорят твоето слово, като простираш ти ръката си за изцеление, и да стават чудеса и личби в името на Святия Твой Син Исус. И след като се те помолиха, потресе се мястото, където бяха събрани, и всички се изпълниха с Святия Дух и с дръзновение говореха словото Божие.
А множеството повярвали имаха едно сърце и една душа; и никой нищо от имота си не наричаше свое, но всичко им беше общо.
И така, събранията се утвърдяваха във вярата и на брой се умножаваха всеки ден.
Като преминаха Фригия и страната Галатийска, те не бяха допуснати от Святия Дух да проповядват словото в Асия.
А като дойдоха в Мисия, опитваха се да идат във Витиния; но Духът ги не пусна.
А Исус му отговори и каза: "Писано е, че не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово Божие."

Etien
Мнения: 108
Регистриран: нед мар 10, 2019 5:19 pm
Контакти:

Re: Какво е слово от Бога?

Мнение от Etien » пон мар 25, 2019 11:13 am

Забелязал съм както в Библията, така и моя личен живот с Бога, колко лаконичен е Бог в своето говорене с нас: обикновено ни казва нещо конкретно и ясно с няколко думи, или няколко изречения, по начинът, по който се говори на малко дете... Твърде логично, като се има предвид, че всички ние сме деца на Бога, и сме и деца в нашите духовни разбирания през повечето време...
Правото да имаш твое мнение
не отменя правото аз да имам мое мнение.

Потребителски аватар
Yoan
Мнения: 47
Регистриран: вт мар 12, 2019 2:21 pm

Re: Какво е слово от Бога?

Мнение от Yoan » пон мар 25, 2019 7:34 pm

Важно е също така да се отбележи, че непокорството към словото от Бога води винаги до заблуда. То никога не е случайно и е от изключителна важност за духовния живот на всеки християнин. Следователно, ако бъде игнорирано, резултатът е закправяване на сърцето и пълна неспособност да се продължи напред заедно с Господаря.

Отговори