Покорство на Святия Дух

Eli
Site Admin
Мнения: 54
Регистриран: чет мар 07, 2019 6:35 pm

Покорство на Святия Дух

Мнение от Eli » ср мар 20, 2019 4:45 pm

Изображение
Строго ви забранихме да не поучавате в това име; но ето напълнили сте Ерусалим с учението си, и възнамерявате да докарате върху нас кръвта на тоя човек. А Камък и пратениците в отговор рекоха: Подобава да се покоряваме на Бога, а не на хората. Бог на бащите ни възкреси Исус, когото вие убихте като го повесихте на дърво. Него Бог възвиси до десницата си за Началник и Спасител, да даде покаяние на Израел и прощение на греховете. И ние сме свидетели Нему за тия неща, както е и Светият Дух, когото Бог даде на ония, които му се покоряват.
Покорството се изразява във всичко, но в истината. Всичко, което е добро и е по Бога. Можеш да разбереш какво означава, обаче, само когато оставиш всичко, дори и себе си, и нищо не те държи. Вярвам, че всеки разбира лично за себе си какво го държи и му пречи да не се доближава до Бога, пък ако е искрено търсещ, Исус ти казва: Ето, това не става, махни го.
Тогава Бог те прави напълно свободен и способен да различаваш кое е добро и правилно, и ти дава силите да се покориш, дори когато е сложно. Не винаги разбираш защо дадено нещо е правилно, но ясно се вижда, че е добро и е от Бога, и ще ти донесе полза да се покориш (духовна полза).
Преди, когато ходех съвсем редовно на църква, въпреки че не беше по моя инициатива, но покрай родителите ми, концепцията "покорство на Бога" не съществуваше в моето съзнание. Слушала съм през годините (поне 10 от които съвсем съзнателни години, не съм била малко дете, да каже някой, че не разбирам) не малко проповеди, но дори и да е ставало на въпрос, не беше основна мисъл. Когато започнах да чета Библията и да търся разбиране на Словото от Святия Дух, видях, че всичките старозаветни и новозаветни автори говорят за покорство на Бога, без никакво противоречие - всички са съгласни, че Бог казва нещо, ти трябва да го чуеш и да се покориш. Божието водителство може се изразява по различни начини - Бог обаче говори по същия начин днес, по който е говорил с християните в 1-ви век, както е говорил с пророците, както е говорил с Мойсей и преди него. Доказателството е в Библията, а който повярва, би могъл да го изпита сам - да сънува, да вижда видения, да получава пророчества, слово на знание и мъдрост, да чува ясно гласа на Бога, според както Бог му даде.
Но ти пребъдвай в това, на което си научен и което ти е поверено, като знаеш, от кого си научен; пък ти и от детинство знаеш свещените Писания, които могат да те направят мъдър за спасение чрез вярата в Помазания Исус. Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело.

2 Тимотей 3:15
Но този е заветът, който ще завещая на дома Израилев след ония дни, казва Господарят: ще вложа законите си в мислите им, и в сърцата им ще ги напиша, и ще бъда техен Бог, а те ще бъдат мой народ.
И няма да учи всеки ближния си, и всеки брата си, думайки: познай Господаря; защото всички, от малък до голям, ще ме знаят, понеже ще бъда милостив към техните неправди, и за греховете и беззаконията им няма вече да си спомня".
Евреи 8:10-11
Духа не угасвайте. Пророчества не презирайте. Въздържайте се от всякакво зло.
1 Солунци 5:19-21


Бог дава на всеки каквото сам реши, по благодат, не по заслуги (и добре че, понеже надали някой е заслужил каквото и да било от Господаря на цялата вселена; дори и да не сме грешнци вече, понеже сме се променили вътрешно и сме отстранили външнте прояви на греха, дори когато Исус ни прости миналите злини, новородени сме в неговото име, дори когато живеем, избягвайки греха, борейки се със себе си и със злото, търсейки Божието царство, търсейки да живеем свят живот, пак не бихме могли с човешки усилия да заслужим това, което Бог ни е дал и дава на тези, които го слушат /вечен живот, надежда, свобода, изцеление, мир.../. Кой земен цар може да даде и част от това, което Бог ни дава? Кой замен княз въобще има време за обикновените хора, а да не говорим,че големците по човешки нямат и намерение да се занимават! А нашият Господар не само, че има време и се грижи за всеки един от нас поотделно, но е дал животът си за нас, и не спира да ни увещава, въпреки че дори и като негов народ не спираме да го наскърбяваме със зли дела и непослушание.)


И ето, имаме достъп до Бога и можем да го чуем. Остава само да се покорим на това, което вече знаем. Ако знаеш, че Бог не е съгласен с това, което правиш - спираш. Ако вярваш, че трябва да правиш нещо, но не го вършиш и имаш много извинения, започваш да го вършиш, плащайки цената. Може да е, че нямаш време да “релаксираш”. Е да. Може да ти се наложи да жертваш средства, да отвориш дома си за хора и да трябва да се съобразяваш, да трябва да жертваш добре платената работа, защото ти пречи да си вършиш работата за Бога. Може цената да е животът ти - до смърт или цял живот да вършиш "неблагодарна" работа. Ако слушаш, Бог ще ти каже точно какво трябва да направиш, ти само трябва да послушаш. Страданията, малки или големи, са част от живота с Бога. Има цена, която е една и съща за всички нас - тя е всичко. Ако имаш малко, даваш всичко, ако имаш много - пак даваш всичко. Но Бог заплаща тези “жертви” стократно. Бог не гледа на лице. Той не оценява нещата както ние ги оценяваме. Той иска от всеки един от нас едно и също - да оставим “всичко”. Това, което ни дава, пак е едно и също - всички получаваме една заплата, в края не деня, вечен живот (най-големият подарък възможен), но и всичко останало, обещано от Бога в този живот. Който е усетил Божието присъствие знае, че няма по-велико от това да си близо до Бога.


Римляни 8:14
Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове.
Еремия 29:12-13
Защото аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господарят, мисля за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда. Тогава ще извикате към мене, и ще отидете та ще ми се помолите; и аз ще ви послушам. И ще ме потърсите и ще ме намерите като ме потърсите с цялото си сърце.
Исая 30:21
...ако се отклоните надясно, ако се отклоните наляво, ушите ви ще слушат словото, което говори зад вас: ето пътят, вървете по него!

Etien
Мнения: 108
Регистриран: нед мар 10, 2019 5:19 pm
Контакти:

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Etien » пон мар 25, 2019 11:23 am

Може би най-краткото изречение на тема християнско покорство е:
"А Господарят е Духът, и там където е Духът на Господаря, там е свобода."
Ако искаш да си покорен на Святия Дух, ще ти се наложи да се освободиш от всяко религиозно и човешко робство. Ако обаче не можеш да се освободиш по плът, защото си поробен поради различни закони в твоята държава, то Бог знае и ще ти помага. Но говоря за всяко робство, което не е законно, като църковното робство, или да си поробен от някой твой роднина, било майка или баща, било баба или дядо - все едно, Бог ни иска свободни за неговата воля.
Правото да имаш твое мнение
не отменя правото аз да имам мое мнение.

Ana
Мнения: 33
Регистриран: съб мар 16, 2019 11:43 pm

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Ana » ср юни 12, 2019 11:30 am

Наистина, Бог ни иска свободни от всичко и от всички, да сме свободни и полезни чрез Святия Дух, който живее в нас и ние сме негов храм.

Etien
Мнения: 108
Регистриран: нед мар 10, 2019 5:19 pm
Контакти:

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Etien » чет юни 13, 2019 8:24 pm

И тази свобода е за да може човек да върши добро. Днес ме заговори един "брат", който седеше на шише с ракия с другите пияници. И ми казва: Аз знам, че си набожен, и аз съм и даже имам Святия Дух! И аз го попитах: И какво правиш тук тогава? Този човек знаеше какво прави и знаеше, че може и да не стигне небето, ако днес му свърши живота. Той беше в робство. А цялото му семейство са християни според неговите собствени думи. Това е робство и то доброволно. Гаро и Жана са му били пасторите, кой знае колко време....
Правото да имаш твое мнение
не отменя правото аз да имам мое мнение.

Потребителски аватар
Yoan
Мнения: 47
Регистриран: вт мар 12, 2019 2:21 pm

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Yoan » съб юни 15, 2019 11:25 am

Божията свобода е интересна, защото тя е свобода, която ти позволява да вършиш добро. Никаква друга "свобода" не може това.

Хората често искат да са свободни от това или онова, да решават те, да не са зависими или подвластни... но това винаги ги връзва във различни грехове. Само Исус те прави истински свободен от света, за да вършиш добри дела и да достигнеш вечния живот.

Ana
Мнения: 33
Регистриран: съб мар 16, 2019 11:43 pm

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Ana » съб юни 15, 2019 5:29 pm

Etien написа:
чет юни 13, 2019 8:24 pm
И тази свобода е за да може човек да върши добро.
Абсолютно съм съгласна, така е.

Ana
Мнения: 33
Регистриран: съб мар 16, 2019 11:43 pm

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Ana » съб юни 15, 2019 5:30 pm

Etien написа:
чет юни 13, 2019 8:24 pm
Днес ме заговори един "брат", който седеше на шише с ракия с другите пияници. И ми казва: Аз знам, че си набожен, и аз съм и даже имам Святия Дух! И аз го попитах: И какво правиш тук тогава? Този човек знаеше какво прави и знаеше, че може и да не стигне небето, ако днес му свърши живота. Той беше в робство. А цялото му семейство са християни според неговите собствени думи. Това е робство и то доброволно. Гаро и Жана са му били пасторите, кой знае колко време....
За съжаление много хора са така в робство на греха.

Eli
Site Admin
Мнения: 54
Регистриран: чет мар 07, 2019 6:35 pm

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Eli » нед юни 16, 2019 11:53 am

Да избереш робство на нещо или да вярваш в Бога, но така да се каже "седнеш на дивана", както някой се беше изразил, е по-лесно - избираш да не се занимаваш с божиите неща, защото е по-трудно. Повярвал си, приел си Исус, и сега си скръцкаш по задачите от живота, а когато можеш - си почиваш. Но вътрешно знаеш, че това не е живот с Бога и далеч не е живот за Бога. Това може да накара човек да се пропие, но само ако му харесва да пие. Или каквото (телевизора, компютъра, храната, бизнеса, комфорта...) - може да накара човек да се занимава с какво ли не, но не с божиите неща.
Пак страдаш, но не страдаш за благовестието, а за своите проблеми, трудности, болести. Това пасивно християнство, което може да бъде лицемерно, мисля всеки познава, но лошото е когато стои в него. Защото идва ситуация, която изисква вяра, и човек няма вяра да поиска от Бога.
Опасно е такова състояние, защото греха може да влоши нещата дотолкова, че човек да не спаси.
Не случайно пише, че трябва да устоим докрай!

Etien
Мнения: 108
Регистриран: нед мар 10, 2019 5:19 pm
Контакти:

Re: Покорство на Святия Дух

Мнение от Etien » вт юни 18, 2019 8:03 pm

Затова казва писанието: Днес ако чуете гласът му, да не се закоравите...!

Ако човек чуе гласа на Духа в сърцето си, трябва без забава да се покори, докато е още днес, за да не се закорави в сърцето си ида не отпадне от благодатта на Бога в Исус Помазания нашия спасител. Защото веднъж отпаднал от благодатта е много по-трудно връщането и по-трудно да се намери пътя.

А пасторите ще продължат да си проповярват в неделя, тях не ги интересува твоето състояние.
Правото да имаш твое мнение
не отменя правото аз да имам мое мнение.

Отговори